neděle 30. srpna 2009

poslední dobou...

...když řeknu, že jsem novinář, tak mě každej začne přesvědčovat o tom, že útoky z 11. září byly fake a že svět ovládá hrstka chytrejch židů a podobný věci. naposledy to byl cholerickej kuchař André od nás z restaurace, tomu jsem ale utekl, mám nahoře na place nějakou práci, zalhal jsem.

před nim to byl novej spolubydlící, co se nastěhoval do pidipokojíku po slečně Anně. ačkoli mi tvrdil, že je z Kazachstánu, pak vyplynulo, že je ve skutečnosti Kyrgiz. myslel si asi, že Kyrgizstán neni dost důležitej na to, aby ho tady znali, tak začal tvrdit že je od sousedů. divný. ale na mě si nepřišel, já vím dobře, kde je Biškek! to jeho jméno Ozzy mu taky moc nežeru.
dělá tady sekuriťáka a vypadá na to. při prvním potkání na chodbě mi neušly jizvy na obočí a bradě, tak sem se hnedky optal. "v mym bejvalym bydlišti. přišli pozdě, opilí, byli moc hlučný. proto jsem se pak musel odstěhovat," vysvětlil. doma závodně zápasil, má šikmý oči a hruď jako skříň, nechtěl bych se s nim prát. a pořád se cpe salátem.
když sem přišel tehdá do kuchyně, tak si salát zrovna připravoval, lil do něj bílou zálivku. ptám se, co vystudoval adozvídám se, že nějakou polovojenskou ekonomku, která fungovala jako internát kdesi v opuštěné tundře. po setmění vedoucí vypouštěli psy... nevím, jeslti to souvisí, ale každopádně je Ozzy vzorně pořádnej a čistotnej, nenechá po sobě v kuchyni ani drobeček.

a co ty?
já sem novinář.
a už to začlo.

všechno je spiknutí. víš, že americký banky nesměj tisknout peníze, protože jim to Židi zakazujou? národní dluh je forma otroctví, který udržuje lidi pořád pod státnim vlivem. vygoogluj si heslo Vilnius project. a vůbec, víš ty, co je to Zeitgeist?

nevim. ale těmhle spikleneckejm teoriím nevěřim, odvěcuju ne moc přesvědčivě.
pomocí kombinace faktů je možný dokázat cokoli. (těmhle lidem občas závidim právě tu jejich přesvědčenost, tu jistotu, že přišli na to, jak to DOOPRAVDY JE)

jenže tohle je dokázaný, říká mi zkroušeně a vidím, že si myslí "další jeden zabedněnec".

2 komentáře:

Honz řekl(a)...

Presne takhle se na chytry novinare divam taky. Zajima mne, co si mysli o spikleneckejch teoriich. Hlavne prtoto, ze jsou novinari. Nebo fotodokumentaristi. Koho jinyho se zeptat, nez tech, kdo maji pristup ke zdrojum.
Taky me ale mrzi, dyz slysim zabednence. Tech je spousta, stejne jako alternativnich teorii...

paxik řekl(a)...

Taky si to každou chvíli vyslechnu. Je jasné, že internet má na šíření konspiračních teorií nezanedbatelný vliv a umožňuje jim navzájem se odkazovat, provazovat a dávat tomu punc vědeckosti nebo alespoň dokumentárnosti. No to je problém - vychovali jsme generaci lidí, kteří věří "faktům" předkládaným určitým způsobem, a cokoli se do tohoto způsobu napasuje, bude znít jako pravda.