čtvrtek 26. února 2009

...

Tak jsem naskenoval negativy z roztocko únětickýho Masopustu a připravuju je pro použití ve školním projektu. Jedná se o časopis a Masopust má být obrazová story, takže musí nějak začínat a končit atd. Se svejma nulovejma znalostma grafiky se tady patlám s úvodní dvojstranou a došel jsem k obrázku, kterej vidíte na blogu. Kamarády a příbuzné grafiky (Štěpán, Honzik, Havroš...?) prosím, aby mi to konstruktivně zkritizovali. Kdo chce vidět víc obrázků, ať klikne na koňskou hlavu...

putování - fotky

jsou TADY

sobota 21. února 2009

Alenka dělá mumii na závěrečné bojovce

Ze sněhu londýnského jsem se přesunul do sněhu pražského a o něco později jizerského. Poslední dva týdny byly rychlejší než obvykle. I když mi zběsilý tempo většinou vyhovuje, tohle bylo moc i na mě. Způsobil to projekt Zimní Putování, ze kterýho je i fotka nahoře. Byla pořízená během noci v Josefově Dole, kdy děti musely zabít Zorkala, pána zla, čímž zachránily svět.
Se sedmi dětma z Čečenska, Arménie, Iráku a Česka jsme na horách mezi Bedřichovem a Josefovým dolem strávili pět dní od pondělí do pátku. Před odjezdem se sralo co mohlo a málem jsme nejeli, ale nakonec se vše povedlo a odměnou za vyčerpání nám byla radost v očích dětí, které poprvé v životě jely na lyžích. Na tom, že se všechno povedlo, mají zásluhu kromě týmu (Petr, Petr, Alenka, Kristýna, Štěpán) taky Tobiáš, že nás nechal dvě noci u sebe v chatě a byl ukázkovým panem domácím, půjčovna Pomi, která nám bezplatně půjčila na tři dni běžky a taky vyšší moc, protože tolik sněhu jsem v Jizerkách ještě nezažil.
Do Londýna se vracím v pondělí. A věřte mi, že ačkoli tady v Čechách na potkání každýmu říkám, jak tam prozkoumávám nový čtvrti a jak se ve škole realizuju a jak je to tam prostě super, tak se zpátky ale vůbec netěším. Tohle je už potřetí, co jsem doma jen na návštěvě. A během těchto krátkých návštěv jsem u sebe vypozoroval divnej pocit. Pokaždý tu úplně cejtim, jak čas letí, jak mi tiká a utíká, cejtim každou vteřinu, každou minutu tady se snažím využít.
Je to krásný a smutný současně. Každý den v Čechách rovná se silný a intenzivní prožitek (líné a pomalé dni bez události zažívám v Londýně, člověk si je zřejmě přenáší s sebou spolu se statutem domova). Třeba dneska jsem byl fotit v Roztokách a Úněticích Masopustní průvod. Zvolil jsem černobílý materiál, takže výsledky budou o něco později. Už teď ale můžu říct, že to byla jedna z těch nemnoha chvil, kdy jsem byl rád, odkud jsem. Trochu morbidní maškary svou groteskní estetikou přesně vystihující ono balancování Masopustu na hranici křesťanského a pohanského svátku (vzpomněl jsem si na Topolův Konec Masopustu odfocený Josefem Koudelkou), jitrnice, slivovice, víno, koláče, medvědář, potulní muzikanti s klarinetem a akordeonem, zasněžená pláň, kam celé to procesí ze zámku vyjde, aby se na holém kopci střetlo s únětickými, krátká bitvu vybojovalo a poté si spolu v kruhu na znamení míru zatančilo...poezie.
Ani mi příliš nekazily náladu zástupy lidí s digi fotoaparáty na krku, jejichž přítomnost u mě spolehlivě vyvolává dočasnou fotografickou impotenci. Opravdových fotografů tam moc nebylo. Zato stáli za to. Kromě Markéty Luskačové, která Londýňanům svými fotografiemi pomohla uvědomit si čtvrť Spitalfields tam byl i Karel Tůma, někdejší oponent mé absolventské práce na VOŠP a se kterým jsme společně kroutili hlavou nad přítomnými "digitalisty" ("Vždyť budou mít ty fotky stejné." "Bude to vypadat úplně banálně." "Hmm, támhleta zeď vypadá zajímavě, čau..."). Pak David Kummerman, další famák a Karlův Kámoš. My čtyři a ještě asi dva lidi jsme fotili na film, což nás odlišovalo od zbytku. Dále jsem potkal bývalého spolupracovníka z E15 Andreje a starého známého Martina s jeho dvěma dětmi a manželkou. Vypočítávám to proto, že to byl prostě ten typ události, kam můžete jít sami, protože prostě víte, že tam někoho potkáte. Když průvod doputoval ke kravínu v Úněticích, kde se lidé sesedli kolem ohně a začali jíst jitrnice se zelím a pivem a k tanci v prostorách designovaných malířem Velíškem měl brzy začít hrát jazz a další muzika, pryč se mi nechtělo. Ale byl jsem autem a měl jsem promoklé boty. Vrátit se bez auta, už by to ztratilo kouzlo, tak jsem aspoň odvezl Martina s rodinou do centra.

Takhle melancholicky končím svůj ojedinělý a dlouhý psaný příspěvek.

A blog hned graficky vypadá lépe.

středa 11. února 2009

neděle 1. února 2009

jak se mám

v nečem je to psaní stejně mnohem lepčí než focení obrázků. třeba teď, ležim v posteli pod peřinou a rozhlížím se po svém lehce redesignovaném pokoji. kdybych ho chtěl vyfotit, musel bych zpod tý teplý peřiny vylízt, najít foťák, poštelovat, vyfotit, najít kabel, stáhnout do bridge, přetáhnout do PS, upravit a až teprv pak nahrát na blog. myslim, že celej proces by zabral tak asi půl hoďky.
takhle zůstanu ležet v teple a řeknu vám, že před příjezdem friedrike jsem sundal ze stěn ty odporný obrazy, jejichž přítomnost na zdech mě pomalu, tiše ničila, byly to takový ty léty ztmavlý krajinky, na který už se nekouká, jen tiše visí, smutně dekorují. tohle bych foťákem taky nezachytil, jejich nepřítomnost.
prázdnotu po obrazech jsem musel nějak zaplnit. fotek na papíře moc nemám, když už tak malý zvětšeniny, které jsem beze zbytku přilepil na zeď. některý si to nezasloužily, ale byl jsem v nouzi. každý materiál se hodil. dále jsem se rozhodl povýšit na umění dolarovou bankovku, kterou jsem umístil na střed bílého rámečku a přilepil nad postel, hnědý papírový pytlík, který mi posloužil kdysi při nahvrhování obálky knihy, využil jsem i zbytky loňského listí z green parku, které se mi povalovaly v jednom šuplíku.

jo, včera mi přišel vůbec první dopis na mojí London address, od Lucky, Lucko, děkuju Ti!

ale úplně nejvíc mě potěšila zpráva od Honzika z Austrálie, že se našel můj externí HDD, který se ztratil v Austrálii a na němž jsem měl zálohovaný všechny fotky odsud. znamená to, že jsem o fotky nepřišel. možná ještě lepší ale je, že jsem ho vůbec ztratil, protože to ve mně vyvolalo obrovskej odpor k digitální fotce a začal jsem zase fotit na čb film a strašně mě to zase chytlo. teď se našel ten disk, nemohlo to proběhnout líp.

tak asi tak se mám. mohl bych popisovat různé večírky, trapasy, epizodní díly seriálu, malá dobrodružství, holky, co se mi líbí... ale kdybych to fakt chtěl udělat, tak bych musel úplně otevřeně a to se mi nechce. tak proto moc nepíšu a jen dávám fotky, aby bylo jasno.